اجرای پارکت
پارکت کفپوشی است از جنس چوب که به شکل صفحات نازک تهیه شده است و به منظور کاور نمودن سطح زمین به کار میرود. این کفپوش چوبی به علت زیبایی ویژهای که دارد توانسته به سرعت در بین مشتریان طرفداران خود را به دست آورد. هرساله پارکتها توسط برندهای گوناگون در طرحهای متنوع و متناسب با سلیقه مردم در حال تولید شدن هستند. این کفپوش محبوب متناسب با هر فضایی میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. منازل مسکونی، اماکن تجاری، فروشگاهها و … جزء مصرف کنندگان پارکت میباشند.
پارکتهای به کار رفته در فروشگاهها بایستی با کیفیت بالا انتخاب شوند. چرا که با رفت و آمد بسیار مشتری به مرور لایههای زیادی از روی آن از بین میرود. البته این مسئله برای هر پارکتی با هر کیفیتی اتفاق میافتد اما باید توجه داشت که با انتخاب صحیح پارکت میتوان مدت زمان رسیدن به این مرحله را به تاخیر انداخت. پارکت در مقابل آب حساس است و تماس آن با آب میتواند موجب تورم آن شود. از این رو برای تمیز کردن آن نباید از آب یا پارچه خیس استفاده شود. پارکت را پس از نصب ساب زنی میکنند. پارکت پس از اینکه روی سطح زمین قرار گرفت و چسب زیر آن خشک شد، ساب زده و سپس با لاک درزها آن را میپوشانند. اشیاء نوک تیز ممکن است باعث کنده شدن چوب شده و روی پارکت اثر خود را برجای بگذارند. در نتیجه با گذشت زمان سطح روی پارکت دچار آسیب میشود و میبایست هر چند مدت یک بار روی آن ساب زده شود. (هر ۲ یا ۳ سال یک بار) این عمل موجب صاف و صیقلی شدن آن میگردد. از چوب درختان متنوعی از قبیل بلوط، کاج، افرا، بامبو و زبان گنجشک برای تولید پارکت استفاده میشود. لازم به ذکر است که تعمیر و ساب و لاک زدن پارکت به چگونگی نگهداری محل به کار رفته و نظافت آنجا بستگی دارد.
انواع پارکت
پارکتها دارای انواع متنوعی هستند. پارکت در حقیقت قطعات مسطح ساخته شده از چوب درختان است اما لمینت از چندین لایه چوب فشرده تهیه میشود و مغز آن MDF و یا HDF است. البته کفپوشهای متفاوتی مانند PVC، پلاستیکی و … وجود دارد که به اشتباه به آنها پارکت میگویند. به صورت کلی از آنجا که از درختان مختلفی برای تولید پارکت استفاده میشود پارکتها نیز انواع گوناگونی دارند که به جنس چوب درخت بستگی دارد. رنگ، سختی، دوام، روشن و یا تیره بودن پارکتها نیز به جنس چوب به کار رفته بر میگردد. در نتیجه به علت اینکه از درختان متفاوتی استفاده میشود، هر یک از این درختان و به طبع پارکتی که از چوب آنها تولید میشود، دارای مزایای مختص به خود میباشند. انواع پارکتها شامل موارد زیر میشود:
- پارکت چوب یک تکه (Solid):
این مدل پارکتها ۱۰۰درصد از چوب یک تکه تهیه شده و با به کارگیری از شیارها و زبانهها به یکدیگر متصل میشوند. آنها را به طور معمول با استفاده از میخ و چسب روی کف اتاق نصب میکنند و هرگز به شکل شناور قرار نمیگیرند. در حالت شناور پارکت به کف اتاق کاملا متصل نمیشود.
- پارکت مهندسی شده (Engineered):
پارکت مهندسی شده کفپوشی سه لایه است که ضخامت آن از ۱۰ تا ۱۵ میلی متر متغیر میباشد. این سه لایه در زمان تولید پارکت، به یکدیگر پرس شده و تشکیل یک لایه واحد را میدهند و برای نصب آماده میگردند.
- پارکت لمینت (Laminate):
ظاهر این گونه پارکت تفاوت بسیاری با سایر پارکتها ندارد و دوام آن نیز بسیار بالاست. افزون بر این موارد، در قیاس با پارکتهای دیگر ارزانتر است. همچنین این پارکت در طرحها و الگوهای متنوع و مطابق هر نوع سلیقهای تولید میگردد.
- پارکتهای وینیلی (Vinyl):
این نوع پارکت نیز همچون پارکتهای لمینت ارزان قیمت هستند. پارکت وینیلی ۱۰۰ درصد از پلاستیک تهیه شده است. اما بعضی از پارکتهای وینیلی نیز هستند که با ترکیب چوب، پلاستیک و پلیمر تولید شدهاند.
پارکت چوبی جامد
یکی از انواع پرطرفدار کفپوشها، پارکتهای چوبی است. این پارکت با قرار دادن قطعات در کنار یکدیگر سطح یک ساختمان را پوشش میدهند. این نوع مدل با طراحی زیبا منحصر به فردترین نوع موجود است که به مرور زمان نیز هیچ گاه قدیمی نمیشود. پارکتهای چوبی از چوب درختان متنوعی همچون افراد، گردو، زبان گنجشک، راش، بلوط و … تهیه میگردد. این گونه پارکتها در دو مدل تمام چوب و سه لایه در بازار وجود دارد. همچنین پارکت چوبی به دو شکل پارکت چوبی جامد و مهندسی عرضه می شود. کفپوش چوبی جامد تنها از یک گونه چوب تشکیل شده است و کفپوش چوبی مهندسی هم از چوب جامد (لایه سایش) و هم از چند تخته سه لایه ساخته شده است.
پارکت چوبی جامد از یک تخته چوب جامد تشکیل شده که به صورت بلوک درست و کامل از درخت برداشته می شود. سپس به صورت تختههای کف با لبههای زبانه و شیار پردازش میشوند و یا در محل از قبل به پایان میرسند یا در همان محل کار آنها را به پایان میرسانند. چوب پارکت چوبی جامد از بلوکهای چوبی جداگانه تشکیل شده است که سپس مطابق الگوی پارکت چیده میشوند. پارکت چوبی دارای طیف گستردهای از الگوها از قبیل استخوان شاه ماهی و شورون است که تمامی آنها در انواع سایهها، سبکها و پایانهای متفاوت عرضه میشوند. چنانچه میخواهید با ایجاد جلوهای مدرن و شیک به خانه خود شمایلی لوکس اضافه کنید، کفپوش پارکت چوبی جامد انتخاب مطلوبی است. پارکت چوبی جامد به طور کامل چوبی است و ضخامت آن 5/8 تا 3/4 اینچ است. از آنجا که چوب جامد است، میتوان بارها آن را سنباده کاری و اصلاح نمود. با این شرایط، در مقایسه با تغییرات رطوبت حساس است و برای زیرزمینهای سطح پایین توصیه نمیشود.
پارکت چوبی مهندسی شده
پیوند بین لایههای داخلی، پارکت چوبی مهندسی شده را بیشتر مقاوم و پایدار میکند و طول عمر آن را نیز افزایش میدهد. در نتیجه پارکت چوبی مهندسی شده در مقایسه با پارکتهای تمام چوب از لحاظ اقتصادی به صرفهتر هستند. پارکت چوبی مهندسی شده حداقل از سه لایه تشکیل شده است و هر لایه با رگههایی عمود به رگههای لایه بعدی به یکدیگر پرس شدهاند. این ساختار لایهای، پایداری سطح را در قیاس با پارکتهای تمام چوب در برابر خمش، کاس شدن و پیچش افزایش داده و مقاومت بیشتری را به پارکتهای مهندسی شده میبخشد. روش تولید پارکتهای چوبی مهندسی شده، آنها را برای به کارگیری در کف سازیهای گوناگون به یک انتخاب مناسب تبدیل کرده است. به طور کلی لایه رویی سخت چوب است. این لایه نازک، از جنس چوبی میباشد که توسط خریدار انتخاب شده است ، تا هم به عنوان سطحی محافظ باشد و علاوه بر این از لحاظ زیبایی در معرض دید قرار گیرد. البته انتخاب لایه خارجی میتواند با توجه به انتخاب مشتری از انواع متنوعی از محدوده نرم چوبها تا سخت چوبها باشد. لایه رویی این نوع پارکتها از دو درخت توس و بلوط تهیه میشود که هر دو از سخت چوبها هستند.
لایه رویی پارکت چوبی مهندسی شده موجب زیبایی شده و آنها را همچون پارکتهای تمام چوب میکند. لایههای داخلی میتواند غیر از چند لایی از مواد گوناگونی نظیر HDF یا چوب سخت تولید شود. در پارکتهای مهندسی شده لایههای داخلی نیز تمام چوب بوده که این لایهها سبب پایداری محصول نهایی شده و علاوه بر این موجب افزایش مقاومت به رطوبت میشود. پارکت های تمام چوب نسبت به رطوبت، حساسیت بیشتری دارند. پارکتهای تهیه شده از چوب مهندسی به طور معمول بین 3 تا 10 لایه دارند. (به نوع محصول و خصوصیات مورد نظر بستگی دارد). به هر یک از این لایهها ply میگویند.
مزایای نصب پارکت
از مهم ترین کفپوشها پارکت، سنگ و سرامیک میباشند که به علت قیمت بالای سنگ مرغوب در مقایسه با پارکت و سرامیک امروزه این دو کاربرد بیشتری در ساختمانها دارند .از معایب سرامیک و سنگ سرد بودن آن در فصل سرما است که موجب آسیب به کمر و پاها میشود اما پارکتها گرم و نرم بوه و از این لحاظ آسیبی نمیرسانند. براساس تحقیقاتی که در آمریکا صورت گرفت مشخص شد که در موکت مقدار بسیار زیادی گرد و خاک جذب میشود که برای کسانی که آلرژی و یا بیماریهای تنفسی دارند بسیار بد است اما این مسئله در پارکت وجود ندارد. بی شک چوب یکی از زیباترین محصولات ساختمانی به شمار میرود که کاربرد بسیاری در ساختمان و دکوراسیون داخلی دارد و در کلیه ساختمانها در بخشهای مختلفی به صورت طبیعی و یا مصنوعی مشاهده میشود. یکی از این مشتقات چوبی پارکت میباشد که امروژه به علت قیمت بالای چوب طبیعی و علاوه بر این جلوگیری از قطع بی رویه درختان که نقش بسیار مفیدی در محیط زیست دارند، نوع صنعتی آن به نام پارکت لمینت به بازار عرضه شده و جایگزین پارکتهای چوب طبیعی شده است .از جمله مزایای نضب پارکت از قرار زیر میباشد:
- عدم محدودیت در انتخاب شکل ظاهری، طرح، نقش، رنگ
- سبک بودن و سهولت در حمل و نقل
- برای نوسازی نیاز نیست حتما کف پوشهای قدیمی را جدا کنید.
- امکان تعویض بخش آسیب دیده
- عایق صدا و حرارت
- نصب مجدد
- نصب سریع و آسان
- حس گرم و طبیعی طبیعت در منزل فراهم میگردد و حس شادابی در انسان به وجود می آورد.
- ممانعت از ضربههای شکننده
- سبکی در مقایسه با سایر کفپوشها
- پس از نصب پارکت میتوان بلافاصله از آنها استفاده نمود.
- هنگام نصب پارکت هیچ گونه گرد و خاکی بلند نمیشود.
- به دلیل عدم استفاده از چسب در زمان نصب به کف آسیبی نمیرسد.
معایب نصب پارکت
پارکت چوبی به علت دارا بودن یکی از مهمترین مواد موجود در طبیعت یعنی همان چوب، حس سرزندگی و نشاط برگرفته از طبیعت را نیز با خود به همراه دارد اما چوب نیز همچون سایر مواد آلی، دارای خصوصیات و ویژگیهای منحصر به فرد است و مراقبتهای ویژهای را میطلبد، از این رو به منظور بهره مندی از یک کفپوش چوبی مرغوب و افزایش طول عمر آن، مطلوب است آگاهی خود را در زمینهی جنس و خصوصیات آنها بالا ببریم و متناسب با خصوصیات هر یک از آنها، اقدامات لازم را انجام دهیم:
- بایستی هر ساله با موم پارکت را جلاء دهید تا زیبا به نظر برسد و طول عمر بیشتری داشته باشد.
- یکی از مهمترین معایب پارکت مقاومت پایین آن در برابر سیستم سرمایشی و گرمایشی از کف است.
- از آنجا کههنگام نصب از چسب استفاده نمیگردد، در حین راه رفتن سر و صدا ایجاد میشود.
- یکی از معایب نصب پارکت منبسط شدن در زمان گرما است که به منظور جلوگیری از این مشکل باید فضای کوچکی برای انبساط گذاشت که همین سبب نفوذ گرد و خاک و آب به زیر لمینت میشود.
- از سایر معایب پارکتها حساسیت آنها نسبت به شستشو است.
- باید هر سال با موم محصول را جلا دهید تا زیبا به نطر رسید و طول عمر بیشتری داشته باشد.
بدیهی است که چوب طبیعی در مقایسه با سنگ و سرامیک در مقابل ضربه اشیا نوک تیز مقاوم نباشد. با اینکه پارکتهایی از جنس چوب سخت استحکام زیادی دارند اما باز هم ممکن است در مقابل ضربههای سنگین آسیب پذیر باشند. حساسیت در مقابل ضربه و خش یکی از معایب نصب پارکت است اما راه حلهایی برای رفع این مشکل وجود دارد. به منظور جلوگیری از ایجاد خط و خش روی پارکت چوبی ضروری است این نکات را رعایت نمائید:
- با کفش پاشنه بلند روی آن راه نروید.
- برای پایه مبلمان و میز از حفاظ استفاده شود.
- سطح پارکت را تمیز نگه دارید.
با ابزار تیز روی آن کار نکنید.
تفاوت پارکت و لمینت
مهمترین تفاوت پارکت و لمینت در روش نصب آنهاست. به منظور نصب پارکت از چسب ویژهای استفاده میشود که کثیف کاری بسیاری دارد. پس از اینکه چسب خشک شد، سطح پارکت را ساب زده و بعد یک لایه لاک روی آن اجرا میکنند. به طور تقریبی ۲۴ ساعت پس از اجرای پارکت میتوان وسایل منزل را روی آن چید.
اما لمینتها برای اجرا هیچ احتیاجی به چسب ندارند. لمینتها دور تا دورشان شیارهایی به نام کلیک دارند که به صورت نر و ماده درون یکدیگر قرار میگیرند و قفل میشوند. از این رو میتوان سطح گستردهای را بسیار سریع و بدون کثیف کاری لمینت کرد. از سوی دیگر به علت اینکه برای نصب آنها از چسب استفاده نمیشود به سهولت میتوان آنها را جمع و در جای دیگری مجدد نصب کرد. پیش از اجرای لمینت روی کف فومهای مخصوصی را پهن میکنند که هم نقش همباد کردن کف را بازی میکنند و هم عایق مطلوبی برای صدا و حرارت هستند. عدم استفاده از چسب در نصب لمینت موجب میشود به کارگیری این کفپوش آسیبی به کف اصلی اتاق نزند. به طور مثال چنانچه کف اتاق سنگ فرش باشد و پس از مدتی بخواهید لمینتها را جمع کنید، هیچ مشکلی ندارید و سنگفرشها سالم خواهند بود.
پارکتها چون از چوب خالص تهیه شدهاند به شدت با آب واکنش داده و در صورت خیس شدن ورم میکنند. به همین علت به کارگیری آنها در محیطهای مرطوب همچون آشپزخانه اصلا مناسب نیست. در مقابل لمینتها در برابر آب مقاومت بسیار زیادی دارند. ضمن اینکه پارکتها نسبت به اجسام نوک تیز حساس هستند و خیلی زود آسیب میبینند. در نتیجه برای خانواده هایی که بچههای پر جنب و جوشی دارند اصلا مطلوب نیستند. در مقابل لمینت مقاومت بهتری در مواجهه با اجسام نوکتیز دارد و سختتر آسیب میبیند. دیگر تفاوت پارکت و لمینت در آن است که اگر قطعهای از لمینت آسیب ببیند میتوان به آسانی آن را تعویض کرد در حالی که پارکت چنین قابلیتی را ندارد
طول عمر پارکت و لمینت
عمدهی پارکتها از استحکام و دوام بالایی برخوردار نیستند و از این رو طول عمر آنها نیز کم است و بعد از مدتی استفاده به تعمیر یا تعویض احتیاج پیدا میکنند و تعمیر و تعویض نیز به هزینهی بالایی نیاز دارد؛ در نتیجه باید پارکتی را انتخاب نمود که از مقاومت مناسبی برخوردار باشد که منجر به طول عمر بالا میشود تا بتوان چندین سال از آن استفاده کرد؛ البته نگهداری صحیح از پارکت نیز در میزان طول عمر آن مؤثر است. امروزه یکی از کفپوشهایی که اغلب افراد در منازل خود از آن استفاده میکنند پارکت لمینت است این نوع پارکت دارای مزایای فراوانی است و میتوان گفت طول عمر آن نیز بالاست. پارکت در مقایسه با لمینت دوام و طول عمر بیشتری دارد. میتوان گفت در صورت نگهداری مناسب پارکت بین ۴۰ تا ۸۰ سال عمر میکند. در حالی که عمر مفید لمینت حدود ۱۰ سال است. علاوه بر این به علت طبیعی بودن، پارکت به آسانی طرح و نقش خود را از دست نمیدهد.
پارکت لمینت نوعی از کفپوش است که به شکل چندلایه تهیه شده است و در تولید آن موادی به کار رفتهاند که در مقابل عواملی مانند رطوبت و خراش مقاوم است به همین علت از میزان استحکام خوبی برخوردار است و طول عمر آن بالاست؛ البته بایستی توجه داشت که پارکت لمینت دارای انواع فراوانی است و بعضی از مارکهای آن مقاومتر بوده و از این رو طول عمر آن نیز بیشتر است. یکی دیگر از متغیرهای تأثیرگذار در میزان طول عمر پارکت لمینت میزان ac است، ac بیانگر میزان استحکام رویه پارکت است و لمینتهایی که از ac بالاتری برخوردارند طول عمر بیشتری دارند. به طور مثال پارکتهای لمینت ac4 و ac5 بسیار مقاوم بوده و میتوان سالیان دراز از آنها استفاده نمود اما از آنجاییکه قیمت این نوع پارکت بیشتر است، مطلوب است در مکانهای پرتردد آن را مورد استفاده قرار داد.
طول عمر پارکت لمینت به عوامل زیادی بستگی دارد و در صورت نگهداری صحیح و رعایت نمودن نکاتی طول عمر آن افزایش مییابد. برخی از این نکات عبارتاند از:
- نظافت درست مکان مورد استفاده
- نصب درست پارکت
- مراقبت در مقابل اشیاء نوک تیز