طراحی دکوراسیون

طراحی دکوراسیون، نقشه کشی و ساخت و ساز فضاها توسط انسان، قسمتی از طراحی محیطی بوده و ارتباط نزدیکی با معماری دارد. هرچند طراحی جهت ایجاد یک محیط خوشایند به دوران تمدن اولیه بشر برمی‌گردد، رشته طراحی داخلی تقریبا! جدید است. از اواسط قرن بیستم به نوعی از اصطلاح دکوراتیو داخلی استفاده شد که نسبتاً معنا خود را از دست داد، از این رو کلمه‌های توصیفی دیگری مورد استفاده قرار گرفته‌اند. اصطلاح طراحی داخلی نه تنها محدوده وسیع‌تری را شامل شده، بلکه خود را به عنوان یک حرفه جدی معرفی می‌کند.

دکوراسیون داخلی در ارتباط است با هنر و علم ایجاد یک محیط داخلی که برای کاربرانش از نظر زیبایی شناختی خوشایند و از لحاظ کاربری مفید است. دکوراسیون داخلی از سبک‌ها و گرایش‌های مختلفی پیروی می‌کند و آن‌ها را با هم نتیجه می‌دهد تا سبک شخصی کاربر را بیان نماید. به بیان دیگر طراحی دکوراسیون به این می‌پردازد که چگونه می‌توان یک پلان آزاد را با مبلمانی که مکمل فضا است و یا توسط دکوری که جلوه کننده است جفت و جور نمود و یا اینکه جوّ و حالت یک محیط را با نورپردازی و پوشش دیوار دچار تغییر کرد. هر فردی که خانه یا دفتر کاری را دکور نموده است، به نحوی در طراحی دکوراسیون مشارکت کرده است. دکوراسیون داخلی برای عمده‌ی مردم یک سرگرمی است، زیرا بدون نیاز به هیچ مدرک دانشگاهی می‌توانند در ایده‌پردازی به منظور دکور کردن خانه خود مشارکت کنند. معماری داخلی در حقیقت همان ایجاد فضاست، فضایی که در عین زیبایی و اثرگذار بودن کارایی لازم را نیز به همراه داشته باشد. طراح دکوراسیون با ترکیب اصول و ارکان تخصصی معماری داخلی در کنار حس زیبایی شناسی، فضایی را ایجاد می‌کند که بیانگر هویت، نیاز، درک و خواسته‌های طرف مقابلش است. طراحی دکوراسیون داخلی حلقه اتصال بین دو علم معماری و طراحی داخلی است. این رشته از یک طرف همچون علم معماری با ساختمان، اجزاء و عناصر تشکیل دهنده آن ارتباط دارد و از سوی دیگر همچون طراحی داخلی بر فضاهای داخلی تمرکز می‌کند .

انواع دکوراسیون منزل

شناخت سبک‌های دکوراسیونی، یکی از با اهمیت‌ترین و اساسی‌ترین فعالیت‌ها در انتخاب دکوراسیون منزل است. اینکه بدانید هر سبکی به طور دقیق چه ویژگی‌هایی دارد و با چه قوانینی طراحی می‌گردد، می‌تواند در طراحی صحیح و قانونمندی از دکوراسیون منزل برای فرد موثر باشد.

1. سبک دکوراسیون مدرن:

مدرن واژه‌ای گسترده است که در حوزه دکوراسیون به طور معمول به یک خانه که با خطوط صاف و منظم، پالت رنگی ساده و مواردی همچون استیل و شیشه طراحی شده است، گفته می‌شود.

2. سبک دکوراسیون امروزی:

سبک‌های دکوراسیون مدرن و امروزی دو نوع سبک متفاوت از یکدیگر هستند که اغلب جای هم به کار می‌روند. اختلاف اصلی این دو سبک در این است که سبک مدرن تفسیری از طراحی است که در قرن بیستم آغاز شده است. از سویی سبک امروزی یا معاصر انعطاف‌پذیری بسیاری داشته و پایبندی چندانی به سبک خاصی ندارد.

3. سبک دکوراسیون مینیمال:

سبک مینیمال یکی از سبک‌های محبوب در بین اقسام سبک‌های دکوراسیون منزل است. این نوع سبک نسبتاً همانند سبک مدرن و از آن ساده‌تر است.

4. سبک دکوراسیون صنعتی:

سبک صنعتی همان گونه که از نامش پیداست، الهام گرفته از سبک‌های دوره انقلاب صنعتی اروپا و منازل شهری قرن‌های 17 و  18میلادی اروپا است.

5. سبک دکوراسیون مدرن قرن بیستم:

سبک مدرن دهه 90 میلادی که آن را با عنوان Mid-Century modern می‌شناسند، در حقیقت بازگشتی به طراحی‌های اواسط دهه ۱۹۰۰ میلادی (۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰) است که حس نوستالژی را در فرد زنده می‌کند.

6. سبک دکوراسیون اسکاندیناوی:

سبک دکوراسیون اسکاندیناوی جلوه‌ای از سادگی سبک زندگی ساده مردم شمال اروپا است. در طراحی اسکاندیناوی، مبلمان به کار رفته همچون یک اثر هنری نسبتا ساده هستند.

7. سبک دکوراسیون سنتی غربی:

در سبک سنتی شاهد المان‌های کلاسیک در کنار مبلمان مجلل با تعداد بسیاری لوازم تزئینی هستیم.

8. سبک دکوراسیون سنتی خاورمیانه:

در میان انواع سبک‌های دکوراسیون منزل، دکوراسیون سنتی خاورمیانه یکی از برجسته ترین دکوراسیون‌ها است که فرش و گلیم ایرانی در آن حرف اول را می‌زند.

دکوراسیون کلاسیک منزل

سبک کلاسیک دارای شکوه و جلال ویژه‌ای است که به طور معمول بارزترین نشانه‌های آن سلطنتی بودن مبلمان و رنگ‌هاست. این سبک تأکید بسیاری روی خطوط و فضاهای منحنی دارد. عناصر به کار رفته در این سبک به طور معمول چوبی، ظریف و البته کار شده است.  در حقیقت سبک کلاسیک برخلاف سبک مدرن از نامش نیز پیداست که امروزی است و چندان ریشه در تمدن های گذشته ندارد. منتهی به سال‌های اخیر نمی‌شود؛ شاید شناخت دکوراسیون و آشنایی با سبک‌ها در میان عموم مردم به چند دهه برسد اما با نگاهی به تصاویری از تمدن‌های گذشته، معماری بناهای تاریخی، دکوراسیون کاخ‌های سلطنتی و … نتیجه می‌دهد که سبک شناسی ریشه در تمدن‌های باستان دارد. کلیه کاخ‌ها و خانه‌های سلطنتی امپراطوری، پادشاهی الهام گرفته از سبک‌های گوناگون دکوراسیون کلاسیک هستند. این سبک‌ها نه تنها در فضا بلکه برای نوع نقش نگار چوب و مبلمان نیز وجود دارد. یعنی برای سبک کلاسیک فقط تنها مبلمان خاص با چیدمانی ویژه ایجاد فضای کلاسیک نمی‌کند، بلکه خود همان مبلمان‌ها نیز به شاخه‌های متفاوتی تقسیم شده و هر یک سبک‌های خودشان را دارند. سبک کلاسیک تنها مختص آینه کاری، شیشه‌های رنگی، طاقچه و ایوان، گچ بری سقف و درهای چوبی نمی‌شود، با اینکه این موارد خود گونه‌ای از خانه‌های کلاسیک هستند اما دکوراسیون کلاسیک می‌تواند سلطنتی باشد یا گاهی ساده، می‌تواند پر از وسایل طلایی باشد یا چوبی همراه با شیشه‌های رنگی، می‌تواند پر از عتیقه و یادگاری باشد یا نه با متریال‌های جدید تولید و تزیین شده باشد.

براساس تعریف دایره المعارف  Treccani، سبک کلاسیک مجموعه‌ای از مفاهیم و قواعد برگرفته از رم و یونان باستان است که در هنر و معماری به کار می‌روند. از این رو در دکوراسیون داخلی کلاسیک، عناصر معماری سنتی غربی مانند ستون و دیوارهای گچ بری شده، مبلمان ظریف کاری شده و مجسمه‌های آنتیک، کاربرد بسیاری دارد و کلیه موارد بر پایه تناسب، تقارن و هارمونی، انتخاب و چیدمان می‌شوند.

دکوراسیون مدرن منزل

کلمه مدرن (Modern) که یک واژه لاتین می‌باشد، در واژگان فارسی به معنای جدید، تازه باب شده ترجمه شده است. سبک دکوراسیون مدرن که در اواسط قرن بیستم در بین دکوراسیون داخلی مطرح شد، توانسته طرفداران بی‌شماری را به علت زیبایی و پیچیدگی طرح‌های جدید جذب کند. سبک مدرن در حقیقت پس از جنگ جهانی دوم در آمریکا به راه افتاد و ناشی از تمایل این کشور به حرکت به سوی دوران مدرن بود. در این دوره طراحی تعریف جدیدی پیدا کرد و عملکرد در آن مهمتر از فرم مطرح می‌شد. سبک دکوراسیون مدرن بر فرم‌های مرتب، نمونه‌های معاصر و بین فضاهای داخلی و خارجی استوار می‌باشد که همین سبب ایجاد آرامش و شیک بودن می‌شود. این سبک دارای زیبایی بدون پیچیدگی بوده و موجب تعریف طراحی از دریچه تازه‌ای شده است. از با اهمیت ترین خصوصیت در دکوراسیون مدرن، طراحی و ایجاد پنجره‌های بزرگ می‌باشد. به همین علت به اصطلاح گفته می‌شود در طراحی مدرن فضای داخلی را بیرون برده و برخلاف آن آن فضای خارجی را به داخل منزل می‌آورند. این اصطلاح عجیب به علت استفاده از پنجره‌های بزرگ می‌باشد که فرد به آسانی بیرون از خانه را مشاهده می‌کند و نور زیادی هم به داخل ساختمان می‌رسد.

طراحی مدرن این اجازه را به فرد نمی‌دهد که فضای خانه را شلوغ نماید. به همین علت مطلوب است از مبلمان با تعداد نفرات کمتر در آن استفاده شود. به همین علت نیز می‌توان از یک کاناپه ساده و مدرن با رنگ خنثی در منزل استفاده کرد و آن را با وسایلی که با طراحی مدرن ارتباطی ندارند، تکمیل نمود . مبلمان‌های مدرن همچون مبلمان دکوراسیون مینیمال تنها در فرم‌های مورد نظر و بدون هیچ خطوط خمیده و پیچیده ساخته می‌شوند . فضای داخلی دکوراسیون مدرن ارگانیک و طبیعی می‌باشد. در دکوراسیون مدرن نکته‌ای که اهمیت دارد، زیبایی از نوع ساده است. یعنی فرم‌ها و سطوحی که کاربردی بودن آن‌ها دارای بیشترین اهمیت است و به طور کامل تمیز و شیک طراحی می‌شوند.

دکوراسیون ایرانی و سنتی

به بیان ساده دکوراسیونی که از خصوصیات زمانی پیش از خود (دوره‌های کوتاه و یا حتی بلند مدت پیش از خود) استفاده می‌نماید، براساس ویژگی‌های بومی و منطقه‌ای سازگار شده است و کلیه المان‌ها و قواعد هنری و طراحی دوره خود را رعایت می‌کند، دکوراسیون سنتی گفته می‌شود. با این تعریف مشخص است که دکوراسیون پیش از میلاد مسیح سنتی نبوده، بلکه یک دکور یا مدل تاریخی است. و اما تعریف غیر ایرانی این دکوراسیون که از کشورهای متمدن دنیا گسترش پیدا کرده و در سراسر دنیا پخش شده است. تعریف کشورهای غربی از سبک دکوراسیون داخلی سنتی به راحت بودن و کلاسیک بودن ختم می‌گردد و خانه‌ای که این دو خصوصیت را داشته باشد به آن لقب تردیشنال (Traditional) یا سنتی می‌دهند.

از خصوصیاتی که جوامع مختلف در دکور و طراحی منزل به دنبال آن هستند، مواردی مانند آرام بخشی، منظم بودن و همچنین قابل پیش بینی بودن است، که قدرت جذبه‌ این سبک از دکوراسیون را افزایش داده است. آن‌ها به علت هرج و مرج به دنبال سکون و سادگی بوده و انتخاب اصلی خود را دکوراسیون سنتی قرار داده‌اند. در این سبک برای آن‌ها لوازم منزل بایستی کلاسیک بوده و خطوط شکسته و غیر متعارف در طراحی و مبلمان و لوازم گوناگون، که گاهی در دکوراسیون مدرن نیز شاهد هستیم، جایگاهی در این گونه خانه‌ها نخواهد داشت. در دسته‌بندی هر کدام از مناطق منزل تعریفی ویژه برای دکوراسیون سنتی تهیه کرده‌اند تا بتوانند با الگویی مشخص حرکت به سوی سبک سنتی را شناسایی کنند. به طور مثال در بخش آشپزخانه، به کارگیری اجاق‌های سنتی، قفسه‌های کلاسیک، بخش شست و شوی چسبیده به تمام مجموعه دکوراسیون (نه جزیره‌ای)، طراحی کابینت‌ها به سبک قدیمی یا کلاسیک از جمله این تعاریف برای منازلی با دکوراسیون سنتی است. در مورد طرح و رنگ نیز اعتقاد بر این است که یک دکوراسیون سنتی نه پر از رنگ‌های جیغ و رام نشدنی است و نه همچون سایر سبک‌ها رنگ و رو رفته و بی روح می‌باشد.

دکوراسیون پذیرایی

یکی از با اهمیت‌ترین بخش‌های خانه دکوراسیون پذیرایی است. هرگاه فردی به منزل شما وارد می‌شود، اولین بخشی که به آنجا دعوت می‌شود تا فرصتی برای صحبت پبدا کنید، پذیرایی است؛ به همین علت حساسیت بسیاری برای دکوراسیون پذیرایی وجود دارد تا نشان دهد که چه سلیقه‌ای، سبک خانه را به این نوع چیدمان کشانده است.  بی شک ایده‌های بسیاری در حوزه‌ی طراحی دکوراسیون پذیرایی وجود دارد. آنچه که در اجرای این طراحی اهمیت دارد، ایجاد یک نوع هارمونی زیبا میان کلیه اجزاء می‌باشد. یکی از موارد مهم در طراحی دکوراسیون پذیرایی شیوه چیدمان آن می‌باشد. این موضوع شامل چگونگی چیدمان مبلمان، چیدمان کلی اتاق پذیرایی با نظر به سبک طراحی آن و نکاتی از این قبیل می‌باشد. نمونه‌ای از سبک‌ها و طراحی‌هایی که می‌توان در طراحی اتاق پذیرایی به کار گرفت، چیدمان دکوراسیون پذیرایی به سبک ایرانی می‌باشد.

در چیدمان سالن پذیرایی ایرانی، به کارگیری المان‌های تزئینی سنتی جایگاه به خصوصی دارد. در طراحی به سبک ایرانی، فرش نمونه‌ای از المان‌هایی است که به طور قطع در دکوراسیون پذیرایی به کار می‌رود. استفاده از فرش با نقش و طرح ایرانی شالوده این نوع دکوراسیون می‌باشد. به کارگیری المان‌های تزئینی همچون تابلو فرش نیز می‌تواند به عنوان المانی مناسب در چیدمان سالن پذیرایی ایرانی باشد.

شیوه قرارگیری مبل‌ها در دکوراسیون پذیرایی اهمیت بسیاری دارد و علاوه بر این مهم است که شما از چه رنگ‌هایی در فضای اتاق پذیرایی خود استفاده می‌کنید و مبل‌هایی که خریداری نموده‌اید و افزون بر آن فرش‌ها و پرده‌ها به چه رنگی خریداری شده‌اند. چرا که برقراری هارمونی در رنگ‌ها خانه را زیباتر جلوه می‌دهد.

همراه این وسیله‌های اصلی که دکوراسیون اتاق پذیرایی را رقم می‌زنند، وسایل‌ تزیینی نیز در فضا وجود دارد که قرارگیری صحیح آن‌ها می‌تواند این زیبایی را چند برابر کند و علاوه بر این می‌توان در سالن پذیرایی از پرده‌های استفاده کنید که افزون بر ایجاد زیبایی، نواقص آن را بپوشانند.

دکوراسیون آشپزخانه

آشپزخانه‌ها جزء بخش‌های با اهمیت هر خانه هستند و توجه داشتن به نوع چیدمان دکوراسیون آن‌ها می‌تواند به طور مستقیم در زیبایی تمام خانه تاثیرگذار باشد و هرچه حساسیت بیشتری در چیدمان و نظافت آشپزخانه وجود داشته باشد، تاثیر آن در نمای کلی خانه مشهود خواهد بود. به منظور چیدمان دکوراسیون آشپزخانه، کابینت‌ها که با توجه به شکل و معماری خانه در جایگاه ‌معین خود قرار می‌گیرند و وظیفه‌ی فرد قرار دادن وسایل در داخل آشپزخانه و داخل کابینت‌ها و قرار دادن وسیله‌های کاربردی‌تر در روی کابینت‌ها می‌باشد. برای این کار مطلوب است وسیله‌های سنگین‌تر و بلورها را در کابینت‌های پایینی قرار داده و وسایل سبک‌تر را در کابینت‌های بالایی بگذارید. وسایلی که کاربرد بیشتری در پخت و پز دارند و علاوه بر این وسایل پذیرایی را در جلوی دست قرار دهید تا برای پذیرایی و استفاده روزمره با مشکل مواجه نشوید. بر روی کابینت‌ها نیز چاقوها و کاردهای پرکاربرد و همچنین سماور و … را قرار دهید. پیشنهاد می‌شود از تراکم وسایل در یک نقطه به خصوص جلوگیری نمائید، زیرا زیبایی فضا گرفته می‌شود.

برای اینکه طراحی دکوراسیون آشپزخانه به بهترین سبک انجام شود، باید هر وسیله‌ای در جای خود قرار بگیرد و چیدمان آشپزخانه به شکل اصولی انجام شده باشد. چنانچه قصد دارید از گلدان‌ها و وسایل تزئینی در آشپزخانه استفاده کنید، بهتر است در این کار افراط نکنید، جرا که فضای آشپزخانه به خودی خود یکی از بخش‌های پر وسیله در منزل است که تعداد بسیاری از وسایل در آن قرار دارند و قرار دادن وسایل بیش از ظرفیت می‌تواند ظاهر آن را از زیبایی دور کند‌. برای تزئین آشپزخانه می‌توان از یک یا دو گلدان طبیعی استفاده نمود و علاوه بر این می‌توان از یک سری مگنت‌ها بر روی وسایل گوناگون استفاده کرد. ولی همانطور که اشاره شد، بهتر است فضای آشپزخانه چندان شلوغ نشود و برای روی میز ناهارخوری نیز می‌توانید از رانر به همراه یک گلدان کوچک یا یک مجسمه و ظرف تزئینی استفاده نمائید.

دکوراسیون اتاق خواب

اتاق خواب‌ها یکی از بخش‌های مهم در خانه‌ها هستند که افراد برای مطالعه، آرامش و استراحت از این محیط استفاده می‌کنند و از آنجا که فضای اتاق خواب و خوابی که در آن سپری می‌شود، بر خلق و خو و آرامش افراد تاثیر می‌گذارد، بهتر است در چیدمان دکوراسیون اتاق خواب دقت بسیاری به خرج دهید. دکوراسیون اتاق خواب با توجه به رده سنی افراد دارای تفاوت است. کودکان محیطی رنگی و شاد را دوست دارند و علاوه بر این نسبت به دختر یا پسر بودن سلیقه‌ها متفاوت می‌شود. همچنین برخی چیدمان مدرن و یا سنتی را می‌پسندند.

در طراحی دکوراسیون اتاق خواب مهم‌ترین نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که هر وسیله درست در بهترین جای ممکن قرار بگیرد و احتیاجی به جابجایی وسیله‌ها نباشد، علاوه بر این میز آرایش و سایر وسایل سنگین باید در جای مطلوب و همراه با لحاظ نمودن قوانین فنگ شویی در چیدمان باشند، چرا که جابجایی آن‌ها کار دشواری است. یکی از با اهمیت‌ترین قسمت‌های اتاق خواب که می‌تواند برای طراحی مناسب باشد و طرح‌ها و ایده‌های خود را روی آن پیاده سازید، دیوار بالای تخت خواب است که با تزئین دیوار بالای تخت خواب می توانید زیبایی اتاق را چندین برابر کنید.

هنگام طراحی اتاق خواب باید به این نکته توجه داشته باشید که چگونه حس آرامش و امنیت را ایجاد کنید، تاثیرگذارترین نکته انتخاب رنگ دیوارها و وسایل اتاق خواب است، زیرا این رنگ‌ها هستند که حس آرامش را ایجاد می‌کنند.

در طراحی دکوراسیون اتاق خواب بایستی جسارت داشته باشید و تصورات خودتان را روی دکوراسیون پیاده نمائید. با پیاده‌سازی سلیقه خود می‌توان به یک دیزاین منحصر به فرد در اتاق خواب خود رسید. برای چیدمان اتاق خواب بهتر است چیدمان را از وسایل بزرگ شروع کرده و در اتاق خواب بزرگ‌ترین وسیله تخت خواب است و وقتی تخت خواب در جای درست خود قرار بگیرد، دیگر چیدمان سایر وسایل کار دشواری نخواهد بود.